Jaarlijks stelt de Minister van Justitie een indexeringspercentage voor de partner- en kinderalimentatie vast. Inmiddels is bekend dat per 1 januari 2017 de vastgestelde alimentatiebedragen met 2,1% verhoogd worden.

Het percentage gaat in op 1 januari 2017 en is gepubliceerd in de Staatscourant (klik hier voor de officiƫle bekendmaking). Ook in de landelijke dagbladen wordt dit percentage bekendgemaakt.

De verhoging geldt automatisch. U hoeft dus niet officieel een brief of formulier te verzenden naar of te verwachten van uw ex-partner, maar het is vaak prettig om uw ex-partner wel kort te wijzen op de jaarlijkse indexatie en het nieuwe bedrag dat u per 1 januari 2017 krijgt voor de kinderen en/of uzelf.

Alimentatie wordt voorafgaand aan de volgende maand betaald. Zodoende zal de eerste keer dat het nieuwe alimentatiebedrag voldaan dient te worden in december 2016 zijn voor de maand januari 2017.

Voor de berekening van het nieuwe bedrag verwijs ik u naar de website van het LBIO, waar u niet alleen de verhoogde alimentatiebijdrage per 1 januari 2017 kunt berekenen, maar ook van voorgaande jaren (klik hier).

Heeft u vragen over de indexatie of over andere problemen met betrekking tot alimentatie?

Bel gerust, wellicht dat er snel een oplossing is.

 

Nynke de Witte

advocaat en mediator