Jos Berenschot

Advocaat

Jos Berenschot
mr. J.H.M. (Jos) Berenschot (1967) startte in 1997 als juridisch adviseur bij de gemeente Apeldoorn om zijn loopbaan in 1999 een vervolg te geven als advocaat bij de sectie Vastgoed & Overheid van het kantoor CMS Derks Star Busmann, vestiging Arnhem. In 2006 zette hij zijn praktijk voort onder de naam Berenschot Advocatuur, en hij was in 2008 een van de oprichters van Lexman Advocaten.

Mr. Berenschot is gespecialiseerd in de juridische begeleiding van grote duurzame energieprojecten (bijvoorbeeld windparken op land en op zee), kabels en leidingen (bijvoorbeeld uitbreiding hoogspanningsnetten) en de bestuursrechtelijke kanten van het bouwrecht.

Hij werkt voor landelijke cliënten in de windenergiebranche, voor overheden, netbeheerders maar ook voor het MKB en particulieren.

 • Nederlands recht (Radboud Universiteit Nijmegen)
  VBR-A/IBR Publiekrechtelijk Bouwrecht
 • Vastgoed (publiekrechtelijke kant projectontwikkeling/vastgoed, omgevingsvergunningen voor bouwen, milieuactiviteiten, afwijken van het bestemmingsplan, begeleiding bestemmingsplanprocedures, MER-procedures, etc.)
  Overheid (algemeen bestuursrecht, subsidies, handhavingstrajecten, vergunningverlening, etc.,(on)rechtmatige overheidsdaad, contracteren met de overheid, etc.)
 • Winnaar CMS Young Lawyers Award 2001
  Lid van de Vereniging voor Bouwrecht-advocaten (vbr-a)
  Lid commissie Implementatie Nederlandse Windenergie Associatie (NWeA)
  Bestuursfuncties in diverse culturele organisaties